به بهانه آمدن روز خبرنگار:
فرهاد صالحی مدیر مسئول پایگاه خبری تحلیلی سلام پاوه
کد خبر: ۴۷۴۱۹۵
تاریخ انتشار: ۱۶ مرداد ۱۳۹۶ - ۱۲:۲۳ 07 August 2017
آرام با دوربینش و دفترچه کوچک یادداشتش در گوشه ای نشسته یا ایستاده است . حتی مکان و جایگاهی نیز برایش تعریف نشده است . از همه می نویسد و از همه می گوید بجز مشقتها و دردنامه های خود . چشمهایشان ، گویشهایشان ، قلم و دستهایشان به دقت ثبت می کند آنچه را که بسیاری از آن بی خبرند و منتظر آن هستند تا بدانند در دنیایاطراف چه می گذرد.

بر محور حق و حقیقت ثبت و یادداشت و اطلاع رسانی می کند روحیه اش حق طلبی است و همیشه حق می گوید چون خدا ترس است و وجدان آگاه و بیداری دارد.

۱۷ مرداد روزی است که شهید محمود صارمی خبرنگار ایرانی و مسئول دفتر خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران در مزار شریف  در سال ۱۳۷۷ در جریان کشتار دیپلمات های ایرانی کشته شد و شورای فرهنگ عمومی کشور در اولین سالگرد این رخداد، ۱۷ مرداد ماه را به عنوان «روز خبرنگار» نامگذاری کرد.

این روز بهانه ای شد تا از افرادی بنویسیم که از همه می نویسند اما نمی توانند از خود بنویسند . چشمهای بینا و بیداری که صدای رسای مردم اند و پل ارتباط با مسئولان.خبرگزاری ها و سایتها و  صفحات روزنامه ها مملو از مطالب و اخبار گوناگون خبرنگاران است اما مطالب بسیار نادری در مورد این قشر دلسوز و پرتلاش جامعه وجود دارد یا نوشته شده است.

یاوران رسانه و خبرنگاران از خود نمی نویسند چون برای آنها مردم و شهروندان مهمتر است آنها فداکاری را در ذات خود دارند و این صفت در خون آنها است . این قشر پرتلاش اخبار را با مشقتها و رنجهای بسیار بدست می آورند و در سریعترین زمان ممکن انتقال می دهند و به مردم می گویند. آنها خبر را با بهترین کیفیت با چه مصیبتهایی اطلاع رسانی می کنند و در راه تهیه خبر  مشکلاتی فراوانی را تحمل می کنند.

تهدید و دشنام ، عدم اجازه ورود به محل خبر ،، مشکلات اقتصادی ، عدم داشتن حمایت از سوی مسئولان ،بی توجهی و کم لطفی به خبرنگاران در مراسمات و جلسات ، به وجود آمدن  مشکلات جسمانی ، وضعیت بیمه و اشتغال و… تنها چکیده ای کوچک از مصیبتهای کار خبری است.

بدون شک مشکلات خبرنگاران و اصحاب رسانه در پایگاه های خبری و نشریان و هفته نامه های محلی به مراتب بسیار بیشتر از خبرگزاری های سراسری و رسانه های ملی و جمعی است .

خبرنگاران رسانه های محلی فاقد هرگونه بیمه ، شغل و در آمدی هستند و برخلاف خبرگزاری های سراسری که مجموعه ای مادی و معنوی به حمایت از این قشر می پردازند در رسانه های محلی که شاید تاثیر گذاری خاص و ویژه تری نسبت به رسانه های سراسری و حتی ملی دارند فقط عشق و دغدغه های اجتماعی و فرهنگی است که باعث شده است این فعالان بدون هیچ چشمداشتی قدم در این عرصه پرالتهاب و سخت بگذارندمتولیان امور در کشور ما قطعا باید نگاه ویژه و خاصی به مقوله رسانه های محلی و خبرنگاران آنها داشته باشند کما اینکه بنظر می رسد در دولت جدید این نگاه وجود داشته باشد.

بسیاری از مردم با گسترش روز افزون فضای مجازی و شبکه های اجتماعی و پایگاه های خبری و خبرگزاری های محلی اخبار منطقه و محل را از رسانه ها و خبرنگاران محلی خود دریافت می کنند. و فقط اخبار در سطح ملی را از رسانه های ملی و سراسری کسب می کنند. مردم بیشتر اخبار محل زندگی خود برایش اهمیت بیشتری دارد و نسبت به اخبار آن حساس تر است و حتی در سفر های مسئولان رده بالای کشوری به مناطق مشاهده می شود که مخاطبان بیشتر حقایق و وضعیت منطقه خود را در این سفرها از رسانه های محلی کسب می کنند . 

چون بارها مشاهده و تجربه شده است وقتی وزیری به منطقه ای آماده است خبرنگاران رسانه های سراسری بیشتر مطالب کلان کشوری را پرس و جو و مخابره کرده اند اما رسانه های محلی و منطقه ای فارغ از موضوعات مطرح شده کلان کشوری به جزئیات و اخبار مطرح شده در مورد آن منطقه پرداخته اند و اختصاصا پیگیر خبرهای محل و منطقه بوده اند.

رسانه‌ها عملاً در توسعه پایدار جوامع نقش بسیار مهمی برعهده دارند و به‌ عنوان نیروی محرکه در رشد و توسعه فرهنگی جامعه، عامل مهمی به‌شمار می‌آیند. توسعه، به آموزش و آگاه‌سازی و آماده‌کردن افکار عمومی برای بهره‌برداری از امکانات مادی و معنوی جامعه نیازمند است و در این میان، نقش رسانه‌ها (به‌ویژه مطبوعات و پایگاه‌های خبری) با کارکردهای اطلاع‌رسانی، آموزشی، تفریحی و سرگرمی خود در توسعه همه‌جانبه انکارناپذیر است.(علی محمدپوری www.diyarmirza.ir)

بدون شک باید گفت مردم بیشتر گرایش و تاثیر پذیری بیشتری از رسانه های محلی دارند و دقت و توجه آنها به نشریات و رسانه های محلی بیشتر است چون به نوعی با موضوعات مطرح شده در رسانه های محلی درگیر و این موضوعات بیشتر برای آنها ملموس تر است.

در این راستا و با توجه به جغرافیای ویژه کشور ایران و وجود قوم ها و اقلیتهای مختلف و تقویت هویت و فرهنگ بومی و همچنین انتقال و اطلاع رسانی اخبار محلی لازم است برای ایجاد روند روبه رشد و توسعه ای پایدار خبرنگاران رسانه های محلی از لحاظ بهره گیری از امکانات از جمله بیمه و خدمات و حمایت از این رسانه ها … تقویت شوند.

خبرنگاران محلی و منطقه ای بیش از سایر خبرنگاران سراسری و رسانه های جمعی و دولتی در معرض تهدید و خطر قرار دارند. آنها با توجه به بومی بودن در بسیاری از مطالب و گزارشهای انتقادی خود آماج تهدیدات و تهمتها و حتی ضرب و شتم فیزیکی قرار می گیرند و هیچ گونه حامی و پشتبانی در این زمینه ندارند. بخصوص اینکه رسانه های محلی هیچگونه درآمد و منفعت مادی برای خبرنگاران آنها ندارد. و در کنار تمامی استرسها و سختیهای معمول خبرنگاری، فعالان عرصه خبر در رسانه های محلی چالشها و فشارهای بسیار دیگری را تحمل می کنند و کسی بجز این قشر این فشارها و مشکلات را درک نمی کنند.

"رسانه‌های محلّی با توجه به برخورداری از قابلیت‌ها ،‌خرده فرهنگ ،‌تنوع قومی و زبانی و دیگر ویژگیهای متمایز از کل جامعه از اهمیت خاص و حساسیت ویژه ای به دلیل؛ ۱- حجم مخاطبان بالقوه و بالفعل ۲‌- کیفیت مخاطبان ۳- واکنش سریع مخاطبان و.. برخوردارند، بنابراین نیاز به هدایت نظام مند  به منظور اثرگذاری مفید و پویا  در جامعه دارد و  ظرفیت بالقوه  آنها  با حفظ و اشاعه ارزش های بجای مانده از گذشته ، ‌زمینه را برای همگرایی ملی فراهم می‌سازد.”

 (جواد کریم نژاد http://www.nasrnews.ir)پس بدون شک تقویت اصحاب و خبرنگاران رسانه های محلی ، حمایتهای قانونی و بیمه ای و شغلی و … می تواند نقش بسیار مهمی در توسعه و پیشرفت مناطق محلی و به تبع استان و کشور را داشته باشد.

امید می رود ضمن اینکه مردم و مسئولان بیش از پیش اهمیت و تاثیرگذاری خبرنگاران محلی را در جامعه درک کنند و همیشه همراه و یاور اصحاب رسانه باشند درک این موضوع را داشته باشند که خبرنگاران رسانه های محلی بدون هیچ چشم داشتی پا در این عرصه خطیر گذاشته اند و هدف آنها توسعه پایدار و رشد و بالندگی جامعه و دیارشان  است .و انتظار این است مسئولان نیز دریچه ای تازه را برای رسانه های محلی و خبرنگاران آنها باز کنند و به حمایت عملی از آنها بپردازند.

نویسنده : فرهاد صالحی سردبیر و مدیر مسئول پایگاه خبری تحلیلی سلام پاوه

منبع: تابناک
اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار