کد خبر: ۳۲۱۵۴۶
تاریخ انتشار: ۱۱ آبان ۱۳۹۵ - ۱۰:۲۰ 01 November 2016

انتخابات پنجمین دوره شوراهای اسلامی شهر و روستا همزمان با انتخابات دوازدهمین دوره ریاست جمهوری در اردیبهشت ۹۶ برگزار خواهد شد.تا انتخابات شورای شهر کرمانشاه زمان اندکی باقی مانده و جایگاه مهم چنین نهادی ، لازمه پرداختن به زوایای آشکار و پنهان آن را روشن می سازد.

شهر کرمانشاه به عنوان مرکز استانی پهناور ، نقشی مهم و غیر قابل انکار را در روند توسعه شهری و منطقه ای ایفا می کند و پرداختن به تحولات نهادی آن یکی از لازمه های مهم محافل علمی و رسانه ای است.اردشیر زارعی

بر اساس قانون ، شورا یک مرجع تصمیم گیری و نظارتی است و در نهایت هدف از تشکیل آن ، شرکت دادن مردم از پایین ترین سطوح جامعه تا بالاترین سطح آن در اداره جامعه است. بدیهی است که عملکرد شوراهای قبلی در سطح کرمانشاه در برخی حوزه ها هر چند در جهت رفع مشکلات صورت گرفته است اما هنوز کمبودهای بسیاری وجود دارد تا به سطح مطلوب و اهداف بنیادین تشکیل چنین نهادی در سطح کرمانشاه برسد.

واقعیت این است که مسایل و مشکلات شهری در سطح کرمانشاه کمی پیچیده است. ضعف مدیریت شهری ، توسعه شگرف حاشیه ای و شهرنشینی ناموزون ، فقر شهری ، تغییر ساختار بافت های مرکزی و فقدان شبکه های زیربنایی تنها بخشی از مشکلات شهرسازی شهر کرمانشاه است.

شهر کرمانشاه دارای تاریخی باستانی و قدیمی دیرینه است و پیدایش شهر هم به ادوار ساسانی بر می گردد. شهری که زمانی مرکز استان پنجم بود امروزه کالبدش ، اقتصادش و اجتماعش دچار نارسایی ها و مشکلات عدیده است.

در طول تاریخ انواع فرق ، مذاهب و عقاید در کرمانشاه وجود داشته به گونه ای که گاه به هندوستان ایران معروف شده و مساله این است که این ناهمگونی ها همواره نهادهای انتخابی از جمله شورا و چگونگی تشکیل آن را تحت تاثیر قرار داده است.

از سوی دیگر جدای از گوناگونی مذاهب و عقاید کرمانشاه با دو گونه توسعه و اسکان روبروست و رخداد چنین پدیده ای بر این ناهمگونی ها افزوده است.

نخست توسعه طبیعی شهر که ادامه فرآیندهای گذشته بوده و سپس بافت های مهاجرنشین در نتیجه مهاجرت در طول دوره هایی مشخص به شهر بوده است. چنین رخدادی منجر به ضعیف شدن مدیریت شهری و کاهش کنترل توسعه از یک طرف و تشدید توسعه ناموزون و باتبع مواجه نهادهای شهری با چالش ها و مشکلات عدیده بوده است.

هر چند زندگی مسالمت آمیز و مهربانانه اقوام ، مذاهب و ساکنان قدیم و جدید در کنار هم یکی از امتیازات ویژه شهر کرمانشاه است اما واقعیت این است آنطور که باید و شاید از این ظرفیت مهم ،حداقل در انتخابات شورا بهره گرفته نشده و این مهم همواره منتج به بازتاب هایی شده که به جای قرار گرفتن نهاد شورا به نهادی تسهیل گر توسعه ، به نهادی دست و پاگیر و پرحاشیه تبدیل نموده است.

پرسش اساسی این است آیا انتخابات آتی شورای شهر کرمانشاه به روند شکل گیری یک مدیریت واحد و منسجم در حل مشکلات شهری کمک خواهد کرد یا خود بر این مشکلات و کاستی ها خواهد افزود.

آیا شورای شهر کرمانشاه منافع عمومی را قربانی منفعت عده ای خاص و یا جریانی خاص خواهد کرد یا در مسیر توسعه گام بر خواهد داشت؟

حاشیه های همیشگی شورای شهر کرمانشاه در طی سالیان گذشته بر کسی پوشیده نیست و چنین پدیده ای نشان می دهد که شورای شهر کرمانشاه از اصلی ترین و بنیادی ترین وظایف و اهداف خود دور شده است.

بدون شک حل مشکلات شهر کرمانشاه با پیچیدگی های خاص خود ، نیازمند عزم و اراده ای همه گیر از تمامی بخش ها عمومی و خصوصی اقشار ، گروه ها و ساکنان محدوده حاضر است و بدیهی است شکل گیری نهادی قدرتمند از جمله شورای شهر در کنار سایر ارکان مدیریت شهری ، می تواند ، افزایش سطح مطالبات شهروندان از دولت را کاسته و در نهایت ارتقای جایگاه شورا و باتبع شهرداری در بهبود وضعیت زیستی شهر کرمانشاه را به همراه داشته باشد.

نگارنده با اذعان به کمبودها و مشکلات فرا روی مدیران شهری در شهر کرمانشاه ، در ادامه قصد دارد با سلسله یادداشت هایی با نگاهی بر گرفته از متون علمی و مطالبات و اولویت های شهری کرمانشاه ، رخداد آتی انتخابات شورای شهر را در طی هفته ها و ماه های آینده با پرسش هایی مورد تحلیل و ارزیابی قرار دهد.

پرسش هایی از جمله کاستی های وضعیت موجود در مقابله با مشکلات شهر به طور عام و شهرداری به طور خاص چیست؟

نقش و وظیفه شورای آینده شهر کرمانشاه در برابر چالش های عدیده توسعه شهری چگونه است؟

اولویت های چنین نهادی به محض شکل گیری چه خواهد بود ؟

نقش شورای شهر کرمانشاه در برابر بیکاری ، بداشتغالی ، فقر اقتصادی و معیشتی و فقر مسکن چه خواهد بود؟

دیدگاه آتی شورای شهر کرمانشاه در برابر ۳۳ محله مساله دار که بالای ۱۰ محله آن اسکان نامتعارف است بایستی چگونه باشد و حمایت از کدام جریان و دیدگاه در انتخابات اردیبهشت می تواند به قرار گرفتن در مسیری که منجر به تحقق عدالت شهری شود کمک کند؟

لاجرم ،ایجاد همسانی و عدالت شهری در کرمانشاه تنها در چارچوب نهادهای انتصابی و از بالا امکان پذیر نیست و نیاز به حضور نهادی قوی است که برآمده از خواست و مطالبات بنیادین باشد. مطالبات شهروندانی مهربان و با فرهنگ که تاریخ به خوبی بیانگر شایستگی و توانمندی شان است . بنابراین بازبینی نقش شورای شهر کرمانشاه و تعیین جایگاه منطقی آن و پرداختن به آن در فرایند توسعه شهری امری ضروری به نظر می رسد.

شنیده ها حکایت از آن دارد که چهره ها و افراد زیادی خود را برای ورود به شورای شهر کرمانشاه آماده کرده اند.همانطور که پیشتر ذکر آن رفت تاثیر گذاری نهاد شورا بر کسی پوشیده نیست و بایستی منتظر ماند و دید که انتخابات آتی و دیدگاه مردم ،آینده یکی از نهادهای مهم توسعه شهر کرمانشاه را چگونه رقم خواهد زد.

نویسنده : اردشیر زارعی کارشناس ارشد مدیریت

منبع: تابناک
اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار